keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Huoli, murhe ja eläinlääkäri

Viimeisen vuorokauden aikana on tullut vietettyä noin 7 tuntia eläinlääkärissä. Eilen illasta 2 ½ tuntia ja tänään kahdeksasta eteenpäin loput. Savu vähensi lauantaista asti syömistään, kunnes ei syönyt enää mitään . Tiistaina soittelin aamupäivästä eri eläinlääkäreille ja usean puhelun jälkeen saatiin aika Animagiin. En ole kyseistä ketjua aiemmin käyttänyt, mutta pakko oli mennä sinne, mistä ajan sai! Eikä kyllä kaduta. Saatiin asiantuntevaa ja ystävällistä palvelua molempina päivinä.

Minä epäilin ongelman syyn löytyvän suusta, koska Savulla on aika pienet hampaat ja välillä vaikeuksia pureksia kovia herkkuja. Ikenissä oli liikakasvua ja vähän punoitusta, mutta ei mitään syömättömyyttä selittävää. Verikokeissa selvisi, että Savulla on kohtuullisen paha anemia. Tila ei voi johtua ruokavalion laadusta, vaan selitystä lähdettiin hakemaan jatkotutkimuksilla. Tunnustelemalla ell tunsi vatsassa/suolistossa ison patin ja röntgen vahvisti epänormaalin löydöksen. Klinikka meni seitsemältä kiinni, mutta Savun kuvia oli vielä sen jälkeen katselemassa kolme eläinlääkäriä. Saatiin epäily joko vierasesineestä (epätodennäköisempi vaihtoehto) tai suolituppeutumasta. Savu nesteytettiin ja yllättävän hyvävointisena lähti kotiin yöksi nukkumaan. Klinikalla saatu pahoinvoinnin estolääke ilmeisesti helpotti vatsan alueen kipua sen verran, että Savu jopa söi vapaaehtoisesti illalla.

Tänään heti aamusta jatkotutkimuksiin. Eläinlääkäri oli edellispäivästä vaihtunut, mutta uusi ell oli tutustunut hyvin papereihin ja tutkimukset jatkui jouhevasti. Suunnattiin ultraamaan vatsaa ja suolistoa. Eläinlääkärin mukaan todennäköisin vaihtoehto ultran perusteella olisi sittenkin vierasesine. Anemian takia leikkauksessa oli tavallista suuremmat riskit, mutta vaihtoehtoja ei ollut. Sain leikkauksen aikana toisen eläinlääkärin kautta väliaikatietoja, että suolistosta ei löydy vierasesinettä eikä suolituppeutumaa, vaan röntgenissä ja ultrassa näkyvä löydös onkin poikkeuksellisen isoksi kasvanut imusolmuke. Eilisen lääkäri oli maininnut, että turvonneet imusolmukkeet voi tuntua kokeiltaessa, mutta yleensä ne tuntuvat helminauhamaisena, eikä yksittäisenä isona massana. Leikkauksessa otettiin koepala, joka lähetetään patologin tutkittavasti, lisäksi tehdään bakteeriviljely. Myös haima oli reagoinut lievästi.

Paras vaihtoehto on bakteeriperäinen tulehdus, johon nyt aloitettu laajakirjoinen antibiootti tepsii. Huonompiin vaihtoehtoihin kuuluu virusperäinen tulehdus ja suolistokasvain. Vatsa ja suolisto oli muuten siisti, mutta ohutsuolen keskiosassa oli jättiläisen lisäksi suurentuneita imusolmukkeita sekä verestystä. Eläinlääkärit olivat myös ihmeissään tapauksesta; bakteeri- ja virustartunnoissa yleensä laajempi alue osoittaa oireita, mutta toisaalta kasvain on äärimmäisen epätyypillinen Savun ikäisellä. Viljelytulokset tulevat viimeistään ensi viikolla, patologin vastaukset 1 – 4 viikon kuluessa.

Nyt Savulla menee antibiootit, kipulääke ja tarvittaessa vielä toinen kipulääke. Klinikasta jäi todella hyvä mieli. Henkilökunta oli ystävällistä ja avuliasta. Eilisen illan työntekijöitä saapui töihin puolenpäivän korvilla ja he erikseen kävivät kyselemässä Savun vointia sekä minulta, että hoitavalta eläinlääkäriltä. Saatiin myös pyyntö soittaa huomenaamulla kuulumisia toipumisen käynnistymisestä.

Nyt vaan toivotaan selviävämme tällä ja ettei aiheuttajana olisi mitään hoidettuna hengenvaarallista. Pahoinvoinnin estolääke on tarvittavissa lääkkeissä ja sen voimalla Savu on tänään jo kerjännyt sapuskaa :)

Ihana näky pitkän paaston jälkeen :)
Kysymysmerkin ympärillä tummana näkyvä leikkauksen aiheuttanut imusolmuke

3 kommenttia:

  1. Täälläkin toivotaan Savun pikaista paranemista.

    VastaaPoista
  2. Hui kamala :( isot tsempit Savulle ja huolestuneelle huoltajalle! Toivotaan että ei ole kyseessä mitään mitä lääkekuuri ei korjaisi.

    VastaaPoista
  3. Huh! Onneksi oli osaava ja ystävällinen hoitohenkilökunta, nyt peukutetaan että se olisi vain joku tulehdus johon lääkkeet tehoaisivat nopeasti.

    VastaaPoista